22 jan 2018

Bijeenkomst valpreventie

Donderdag 18 januari werd voor bewoners van Huize Rosa in het Rosarium een bijeenkomst over valpreventie georganiseerd. Meer dan 30 bewoners waren aanwezig. Fysiotherapeut Jos Schulte van Fysiotherapie Daniëlsplein Nijmegen legde uit hoe belangrijk het is om vallen te voorkomen en vooral ook hóe je vallen kunt voorkomen.

“Het allerbelangrijkste is om zo veel mogelijk te bewegen. Blijf zoveel mogelijk zelf doen, zolang het nog kan”, aldus Jos. Dat bewegen hoeft niet moeilijk te zijn, een klein wandelingetje binnen of buiten is al prima. Het gaat erom dat de spieren sterk blijven. “Wanneer je valt, ontwikkel je vaak angst, dat is heel normaal. Maar ook dan is het van belang om te blíjven bewegen.”

Naast bewegen is een goede en veilige inrichting van de omgeving belangrijk. Jos heeft enkele tips: “Kijk eens goed naar de inrichting van het appartement. Is er voldoende ruimte om te bewegen? Staan er obstakels in de weg? Of ligt er een vloerkleed waarover je kunt struikelen?” Ook schoeisel komt ter sprake, open sloffen zijn bijvoorbeeld geen goed idee en verhogen het risico op vallen. Kies liever voor stevige schoenen met een lage hak en een stroeve zool. En Jos heeft ook tips over een goede houding bij het gebruik van een rollator.

En zo komt er heel veel informatie aan bod in één middag. Alle bewoners krijgen daarom de brochure “Zorg dat u thuis niet valt” van Veiligheid.nl mee. Hierin staat alles duidelijk op een rijtje om nog eens rustig na te lezen.

i q d

Deel dit bericht via: