3 aug 2021

Cafeïnevrije koffie op de woongroepen van Huize Rosa

Koffie

De team coördinator van de woongroepen Dennis van den Bos is afgelopen februari tot de maand mei vanuit zijn opleiding HBO-V “verpleegkundig leiderschap” bezig geweest met de volgende onderzoeksvraag: “Wat is het effect van het wel of niet gebruiken van cafeïne op onrust bij cliënten met dementie?”* Deze onderzoeksvraag sluit mooi aan op de dagelijkse praktijk waarin Dennis met alle collega’s werkt. 

Met behulp van vierentwintig zoekstrings is gezocht in de Engelstalige databanken Pubmed en Cinahl. Er is onvoldoende bewijs gevonden, dat cafeïne effect heeft op onrust bij cliënten met dementie. Wel zijn in verschillende studies aanwijzingen gevonden dat cafeïne zowel neuro-psychiatrische symptomen als slaapproblemen kan veroorzaken bij bewoners met dementie. Daarom is het advies om bij bewoners met neuro-psychiatrische symptomen cafeïnevrije koffie in te zetten. 

Cafeïnevrije koffie is gemakkelijk in te voeren, de inkoopkosten zijn gelijk. De effecten van cafeïnevrije koffie is in een testperiode van twee maanden gemeten via observatie op neuro-psychiatrische symptomen. Dit onderzoek is inmiddels afgerond.  Daarom krijgen onze bewoners van de Woongroepen nu allen cafeïnevrije koffie.

* Het bron artikel voor de beantwoording van de onderzoeksvraag is: Kromhout, M., Rius Ottenheim, N., Giltay, E., Numans, M., & Achterberg, W. (2019, april 30). Caffeine and neuropsychiatric symptoms in patients with dementia: A systematic review.

i q d

Deel dit bericht via: