30 mrt 2020

Gewenning

Sinds 10 dagen zijn de deuren van Huize Rosa gesloten voor bezoek en er groeit een soort gewenning aan het ongewone. Qua sfeer is er vooral begrip en berusting en iedereen zoekt naar manieren om deze moeilijke periode samen zo goed mogelijk door te komen.

Geen besmettingen
Goed nieuws is dat er tot op heden geen besmettingen in huis zijn geconstateerd. Natuurlijk hebben we de afgelopen weken gebruikt om ons voor te bereiden op een eventuele uitbraak. Medewerkers zijn geïnstrueerd en we beschikken over een kleine voorraad persoonlijke beschermingsmiddelen, maar net als overal in den lande is de voorraad niet toereikend. We zetten dan ook maximaal in op het buiten de deur houden van het virus door goede handhygiëne, strikte scheiding tussen woongroepen en woontoren, zo min mogelijk bewegingen door het huis heen en het streng toezien op naleving van de afspraken.

Contact met de buitenwereld
Bewoners en hun naasten vinden gaandeweg manieren om contact te onderhouden. Een relatief nieuwe technologie zoals beeldbellen blijkt uitermate handig, maar ouderwetse post, krijttekeningen op de stoep en spandoeken in de tuin werken ook prima. Zeer gewaardeerd zijn de kleine wandelingetjes die een bewoner met maximaal één bezoeker in de tuin kan maken. Het vraagt wat afstemming en organisatie, maar dat is het zeker waard.
Soms komen mooie gebaren uit onbekende hoek: Jan Willem en Marleen zijn wijkbewoners en zij brachten vele bossen tulpen en zelfgemaakte kaarten om de bewoners op te vrolijken. Met succes, waarvoor hartelijk dank.

Respect voor medewerkers in de zorg
Ondertussen werken onze medewerkers hard door. Natuurlijk maken zij zich zorgen over risico’s lopen en eventueel kwetsbare gezinsleden, over kinderen die niet naar school kunnen en lege rekken bij het boodschappen doen na werktijd. Maar desondanks staan zij er iedere dag weer. Het kan niet vaak genoeg gezegd worden: het zijn allemaal toppers en zij verdienen applaus voor hun inzet. Omgekeerd willen wij namens onze medewerkers Uniqcare uit Tiel bedanken voor het doneren van chirurgische mondmaskers en de Waalboog voor een partij FFP1 maskers. Ook Lamers High Tech Systems, heel hartelijk dank voor de schorten en mondkapjes.

i q d

Deel dit bericht via: