6 aug 2020

Heel Nijmegen vlagt op 15 augustus

Heel Nijmegen vlagt op 15 augustus

Zorgcentrum Huize Rosa ondersteund de actie van stichting platform Indische organisaties (PION) om op 15 augustus de vlag te hijsen ter ere van de Indische bevrijdingsdag. Stichting PION is een campagne gestart om 75 bekende, minder bekende, Indische en niet-Indische Nijmegenaren te vragen de twee bevrijdingsdagen (5 mei en 15 augustus) met elkaar te verbinden. Één van deze 75 Nijmegenaren is onze Wijkverpleegkundige/teamcoördinator thuiszorg Sjannie Renswoude. 

Stichting PION en de Indische gemeenschap vinden dat de 'andere' bevrijdingsdag 15 augustus in de schaduw staat van 5 mei. De bevrijding van het gehele koninkrijk is pas op 15 augustus. Van 5 mei tot 15 augustus moesten Nederlanders en Indische Nederlanders nog gebukt gaan onder het juk van de Japanse bezetters.

De 75 bekende, minder bekende, Indische en niet-Indische Nijmegenaren verbinden zoals gezegd de twee bevrijdingsdagen. Dat doen ze door deze boodschap door te geven aan iemand uit hun eigen omgeving. Ze zijn bereid de melatispeld te dragen in deze periode. De Indische melati is het officiële symbool voor de herdenking van de slachtoffers in Nederlands-Indië en andere delen in het Verre Oosten.

 

i q d

Deel dit bericht via: