17 dec 2019

Wat was het menselijk...

Zo reageerde een bewoner heel dankbaar na afloop van een huiskamervoorstelling van theater Veder in Huize Rosa. Actrices Marit en Loes wisten op heel persoonlijke wijze contact te maken met de bewoners van de woongroep 3 & 4, die allemaal kampen met geheugenproblematiek. De bewoners genoten ervan.

Het meisje en haar tante
De verhaallijn van de voorstelling is eenvoudig: Een jonge vrouw is jarig en haar tante, een verpleegkundige, komt op bezoek. Het nichtje vraagt de tante om advies. Ze is ten huwelijk gevraagd door haar vriend, maar wil ook graag meer van de wereld zien. Wat moet ze doen? Met behulp van liedjes, gedichten en attributen worden de aanwezige bewoners uitgenodigd om met het verhaal mee te gaan. “Wacht met trouwen”, adviseert de ene bewoonster. “Ga samen op reis”, tipt een ander.

Vedermethode
Theater Veder is geen doorsnee theater. Er wordt gebruik gemaakt van de Vedermethode waarbij contact maken en een beroep doen op het lange termijn geheugen centraal staan. Het contact maken begint al vóór de voorstelling. Marit en Loes begroeten iedere bewoner afzonderlijk door op kniehoogte voor hem of haar te gaan zitten en de tijd te nemen voor contact met de ogen, handen en woorden. Dat het werkt blijkt al gauw. Een bewoner die geen Nederlands spreekt zingt wel mee met ‘Ce sera, sera’, een bewoonster met loopdrang blijft de hele voorstelling rustig zitten en een onrustige bewoner kalmeert door hand in hand te kunnen staan met Marit.

Vrienden
De voorstelling is mogelijk gemaakt door de Stichting Vrienden van Huize Rosa. Zij stelden een bedrag van € 38,- per bewoner beschikbaar aan ieder zorgteam om met de bewoners een activiteit te organiseren. Het team van woongroep 3 & 4 koos voor het theater. De activiteiten van de andere teams vinden begin 2020 plaats, zoals een uitstapje naar de St. Jan in Den Bosch, een optreden van Marco Bakker, een dagje dierentuin in Kleve, een bruggentocht met de pannenkoekenboot en een high tea. Dank aan de Vrienden, die dit alles mogelijk maken.

i q d

Deel dit bericht via: