13 nov 2019

In de Gloria

Foto is van Theatergroep Bint

Het lijkt ongepast om plezier te hebben in een crematorium en toch is dat precies wat ruim 100 medewerkers van verschillende zorgorganisaties onlangs hadden. Dit kwam door de intieme voorstelling van theatergroep Bint over een niet zo’n gemakkelijk onderwerp, namelijk de dood.

Want alhoewel de aanwezigen allemaal werkzaam zijn in de ouderenzorg, is spreken over de dood ook voor hen niet altijd gemakkelijk. De vraag is dus: hoe doe je dat het beste? De beide dames van Bint gingen op zoek naar antwoorden en wisten dat op vermakelijke en soms hilarische wijze te delen. Ze spraken voor hun voorstelling met mensen die in hun dagelijks werk te maken hebben met de dood, maar ook met ouderen zelf. En dat leverde wijze lessen en antwoorden op. Moraal van het verhaal? Kies voor een aanpak of invalshoek die dicht bij jezelf ligt, maar ga het gesprek niet uit de weg.

Lang zullen ze leven
Na de voorstelling gingen de aanwezigen in kleine groepjes aan de slag met de Lang zullen ze levensvragen. Aan de hand van vragenkaarten kwamen persoonlijke ervaringen, rituelen en wensen ten aanzien van de dood ter sprake. Oefenen door te doen dus, maar dan wel op een plezierige manier en onder het genot van een hapje en drankje.

Lerend netwerk
De voorstelling was een initiatief van Zorgcentrum Huize Rosa om haar medewerkers en vrijwilligers in de gelegenheid te stellen samen te leren op een luchtige en interactieve manier. Vorig jaar werd met dit doel de voorstelling Dag mama bezocht. Dit keer werden ook collega’s van de drie zorgorganisaties uit het lerend netwerk uitgenodigd (LuciVer, Malderburch en het OBG) en daar werd goed gebruik van gemaakt.  

i q d

Deel dit bericht via: